Een beter milieu met biobrandstof

HVO diesel: wat is het?

HVO diesel is een biologische brandstof, wat betekent dat deze uit plantaardige en dierlijke vetten wordt gewonnen. De letters HVO staan voor ‘Hydrotreated Vegetable Oils’. Dit is een synthetische diesel. Grondstoffen waaruit deze schone diesel wordt gemaakt, zijn continu opnieuw te produceren. Dit zorgt ervoor dat het geen eindig product is en dat HVO diesel het label ‘renewable diesel’ krijgt.

HVO diesel versus fossiele diesel

Bij fossiele diesel is dit niet het geval: de grondstoffen voor deze soort brandstof zijn eindig en daarmee op een gegeven moment niet meer leverbaar. Dit zorgt voor stress voor de generatie waarin dit zal gebeuren. Het is dus noodzakelijk dat er steeds meer HVO diesel wordt gewonnen. En dat is prima te doen: beide diesels lijken, qua structuur, op elkaar. Een hele grote stap hoeft de overgang naar deze biobrandstof dus niet te zijn.

Een beter klimaat met HVO

Elke stap richting een beter klimaat is er al een. Wellicht wil men geen grote stappen in één keer. Daar komt weer een voordeel van HVO diesel opspelen: het is mogelijk om de HVO door de fossiele diesel te mixen. Zo heb je een samenstelling van zowel goed als slecht, maar bouw je de weg richting goed (HVO diesel, in dit geval) langzaam op. Bijkomend is het feit dat er moet worden voldaan aan klimaatdoelstellingen. Door te richten op de groene mogelijkheid, is het nu al het geval dat veel trucks HVO diesel tanken. Dit draagt aanzienlijk bij aan een beter milieu.

Alle voordelen op een rijtje

Niet alleen het milieu wordt beter van deze biobrandstof. Ook inwoners van bijvoorbeeld drukke steden zullen veel positieve verandering ervaren wanneer men overstapt op HVO diesel. Verbrandingsmotoren waarin nog fossiele brandstof wordt gebruikt, zijn een stuk minder schoon door al hun schadelijke stoffen. Bij het verbranden hiervan ontstaan geuren die veel mensen omschrijven als ‘stank’. Omdat in HVO diesel slechts plantaardige en dierlijke vetten zitten, zal de uitgestoten lucht minder stinken. Daarbij komt het feit dat deze biobrandstof zorgt voor een stillere verbranding in de motor. Mensen die in drukke steden aan snelwegen wonen, zullen hierdoor minder last hebben van stinkende, lawaaierige auto’s. De keuze voor HVO diesel als nieuwe biobrandstof is dus een zeer gedegen keuze en eentje die op lange termijn heel goed zal uitpakken voor mens en milieu.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/
Categories
Hollandex Theme By Kozmik. Proudly powered by WordPress