Roirc
Image default
Business

Voordelen en nadelen van een rieten dak

Misschien loop je wel eens door een villawijk in Wassenaar of het Gooi en verwonder je over de prachtige huizen met rieten daken en droom je ervan om zelf zo’n rieten dak op je woning te hebben. Veel mensen zijn echter onzeker, omdat ze enorm bang zijn voor brand en andere erge nadelen. In dit artikel bespreken we de grootste voor- en nadelen van rieten daken.

 

Voordelen

  • Riet is het meest milieuvriendelijke product in de bouw. Het is heel duurzaam en natuurlijk.
  • Riet is erg goed voor de isolatie van je woning. Het zorgt ervoor dat er geen tocht is aan de binnenkant van het dak. Hierdoor wordt je energierekening lager. Daarnaast zorgt het in de zomer voor een goede ventilatie en dit heeft weer een positief effect op je gezondheid.
  • Riet is flexibel. Dit betekent dat je er allerlei vormen mee kan rietdekken. Een rieten dak is dus geschikt voor oude, maar ook nieuwe woningen. Ook moderne technologie zoals zonnepanelen kunnen geïntegreerd worden in een rieten dak.

 

Nadelen

  • Het leggen van een rieten dak kost ongeveer evenveel als het leggen van een dak met dakpannen. Echter, in onderhoud is een rieten dak wel duurder dan een dak met dakpannen.
  • Een los stukje riet vat erg makkelijk vlam. Tegenwoordig is de techniek gelukkig zo ver dat men met samengeperst riet werkt, wat veel minder snel vlam vat. In combinatie met een gesloten dakconstructie zorgt dit voor een betere brandveiligheid en een veel lagere brandverzekering.
  • Een rieten dak kan ongedierte aantrekken, wat natuurlijk erg vervelend is. Wespen, insecten, vogels en marters zien een rieten dak als een optimale plek om zich schuil te houden. Vooral marters kunnen ernstige schade aanrichten, dus het is belangrijk deze weg te houden.
  • Je kunt niet zelf je rieten dak op als er wat mis is. Je moet dit echt alleen door professionele rietdekkers laten doen.

Related Posts

Ga je voor goed of goedkoop

Schouten Advocaten: uw advocaat sinds 1974

Infographic laten maken