Wat voor een soort scherm moet mijn e-reader hebben?

Er zijn e-readers te verkrijgen met verschillende schermen. In dit artikel zal uitgelegd worden welk scherm het beste past bij jouw voorkeuren en wat de voor en nadelen zijn van de verschillende schermen.

Vroege hadden we enkel e-readers met zwart wit schermen zonder ook maar enige achtergrondverlichting. Maar gedurende de jaren is de techniek verbeterd.

Er zijn e-readers op de markt gebracht met een LCD scherm. Deze schermen kunnen ook video weergeven en hebben kleur. Ook zit er standaard een backlight ingebouwd. Echter hebben deze schermen ook nadelen. Zo zijn ze minder goed leesbaar in het zonlicht en gebruiken ze een hoop energie. Als je dus niet elke dag je e-reader op wil laden, is dit niet de keuze die je moet maken. Als je het wel prima vindt dat je e-reader niet zo lang mee gaat op een batterij dan is dit het scherm voor jou.

LCD schermen zijn ook erg breekbaar. Als je dus bijvoorbeeld een Kobo e-reader hebt, zorg dan wel dat je hem goed beschermd. Dit kan met een degelijke Kobo Cover. Deze heb je voor verschillende modellen maar je hebt ook Kobo Aura H2O edition 2 Covers.

De tweede variant zijn de e-ink schermen. Over het algemeen zijn dit zwart wit schermen. Het grote nadeel van deze scherm is dat ze niet goed filmpjes kunnen laten zien doordat ze nogal een lage framerate hebben. Verder kun je met deze schermen ook lastig op het internet omdat webpagina’s er nogal raar uit zien. Wat wel goed is van deze schermen is dat ze erg weinig energie verbruiken. Zo kan je e-reader op een enkele lading tot wel 30 dagen mee gaan. Dit is natuurlijk ideaal als je je e-reader bijvoorbeeld mee  wil nemen op vakantie.

Was vroeger alles e-ink, nu komt er een nieuwe techniek aan voor e-reader schermen en dit is CLEARink technology. Dit zou een beter alternatief moeten worden voor e-ink schermen. Het is een scherm met een erg laag energieverbruik en kleur. Er zijn twee varianten te verwachten. Een scherm zal ook de mogelijkheid hebben om video’s te laten zien op 30hz. Dit is ongehoord voor een scherm om een e-reader en nog niet eerder vertoond. Deze schermen zullen dus het beste van twee werelden vertegenwoordigen die hierboven zijn belicht. Zowel kleur als bewegend beeld, maar ook een erg laag energieverbruik. Voor de toekomst zullen de e-readers, juist op het gebied van het scherm dus nog erg verbeteren.

 

Categories
Hollandex Theme By Kozmik. Proudly powered by WordPress